![](/media/lib/380/n-koalaogien-226597653e29cd153bc64bc29f649c24.jpg)
Pożary w Australii: 113 gatunków potrzebuje pilnej pomocy. Niektóre znalazły się na skraju zagłady
12 lutego 2020, 11:49Australijski Departament Rolnictwa, Wody i Środowiska opublikował wstępną listę 113 gatunków zwierząt, które będą wymagały pilnej pomocy z powodu tegorocznych pożarów. Na liście znalazły się te gatunki, które straciły znaczną liczbę osobników oraz duże połacie habitatów. Pożary zepchnęły kilka gatunków na skraj zagłady
![](/media/lib/68/microhyla-nepenthicola01-9edef0771673d99a6b8eb87c5d8f0de0.jpg)
Odkryto najmniejszą żabę Starego Świata
26 sierpnia 2010, 11:07W dzbanecznikach Borneo znaleziono najmniejszą żabę Starego Świata (Azji, Afryki i Europy), a zarazem jedną z najmniejszych żab na całym globie. Płaz ma wielkość groszku. Nowy gatunek należy do żab wąskopyskich (Microhylidae).
![](/media/lib/77/moreletscrocodile-be243d135fc5a1c0afa8c76f47197f2a.jpg)
Udana walka o krokodyla Moreleta
29 kwietnia 2011, 16:30Dobrze prowadzona polityka ochrony gatunku uratowała przed zagładą krokodyla Moreleta (Crocodylus moreletii). Ten mieszkający przede wszystkim w Meksyku gad znajdował się w niebezpieczeństwie z powodu niszczenia habitatów i polowań, dzięki którym pozyskiwano jego wysokiej jakości skórę.
![](/media/lib/101/n-nowy-smierdzacy-kwiat-590e34613c79442fcbda1e0a71ff9080.jpg)
Nowe dziwidło śmierdzi jak olbrzymi poprzednik
10 lutego 2012, 13:12Dziwidło olbrzymie (Amorphophallus titanum), największy przedstawiciel rodziny obrazkowatych, ma liście osiągające 6 m wysokości i znane na całym świecie 3-m kwiatostany, rozsiewające po okolicy zapach gnijącego mięsa. Dla wrażliwych na zapachy mamy ostrzeżenie: botanicy odkryli właśnie o wiele mniejszego, bo ok. 140-cm, ale równie śmierdzącego krewnego z rodzaju Amorphophallus - Amorphophallus perrieri.
![](/media/lib/161/n-flower-collage-7f6343466a09c554fa7aafbb79ebcec0.jpg)
Krystaliczne kwiaty z Harvardu
21 maja 2013, 05:01Wystarczyły odpowiednie manipulacje gradientem chemicznym w zlewce, by na Uniwersytecie Harvarda powstały piękne krystaliczne kwiaty, których wielkość liczona jest w mikrometrach. Wim L. Noorduin z Harvard School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) odkrył, że jest w stanie kontrolować wzrost kryształów tak, by powstały skomplikowane, niezwykle miłe dla oka struktury
![](/media/lib/157/n-gglasses-d048d4697811b85b13e1b33ef2ce1c09.jpg)
Google najbardziej wartościową marką świata
21 maja 2014, 11:53Z tegorocznego raportu 100 Top BrandZ publikowanego przez agencję Millward Brown, dowiadujemy się, że Google wyprzedził Apple'a na liście najbardziej wartościowych marek na świecie. Wartość marki Google wzrosła w ciągu roku o 40% i wynosi obecnie 158,84 miliarda USD
![](/media/lib/98/n-sejf-fc1189cbd714181bf036d296a0984472.jpg)
Takie same klucze i certyfikaty narażają na atak
27 listopada 2015, 10:22Analiza ponad 4000 urządzeń wbudowanych - od bramek internetowych i ruterów po kamery IP i telefony VoIP - wykazała, że w znacznej mierze korzystają one z tych samych kluczy SSH lub certyfikatów HTTPS. Wystarczy, by cyberprzestępcy zdobyli klucz lub certyfikat jednego z urządzeń, a mogą teoretycznie zaatakować miliony użytkowników.
![](/media/lib/110/n-ielogo-d7e357ab96ce0434ba4eb9b796c7335b.jpg)
Internet Explorer kończy rok z olbrzymią stratą
4 stycznia 2017, 06:22Miniony rok był bardzo zły dla przeglądarki Internet Explorer. Pomiędzy lutym a grudniem IE stracił aż połowę użytkowników. Obecnie rynkowe udziały tej przeglądarki wynoszą zaledwie 20,84%
![](/media/lib/178/n-las-deszczowy-6c9f3879c65885a01738e147cefdf5e1.jpg)
Dla ryb z lasu deszczowego każda wycinka jest za duża...
19 kwietnia 2018, 16:55Wybiórcze karczowanie lasów deszczowych szkodzi bioróżnorodności ryb słodkowodnych tak samo jak całkowite wylesienie.
![](/media/lib/354/n-kalafiorowa-latte-881593909796f6013579e99af8ada431.jpg)
Kalafiorowa latte - napój dla dbających o zdrowie (i odważnych)
27 czerwca 2019, 14:57Na konferencji Hort Connections w Melbourne zadebiutował napój jedyny w swoim rodzaju - kalafiorowa latte. W pewnym sensie to następczyni zeszłorocznego odkrycia - kawy z mleczną pianką z dodatkiem sproszkowanego brokuła autorstwa naukowców z CSIRO. Do kalafiorowej latte dodaje się ok. 7 g proszku z kalafiora, dzięki czemu można zaspokoić sporą część dziennego zapotrzebowania na warzywa.